HITRA NAVIGACIJA HRANA & ZDRAVJE 

Sanja Lončar
Predavanje: Koliko način pridelave in postopki predelave vplivajo na naše zdravje?

Ivan Soče
Predavanje: Prehranske prevar

Nika Klančar
Predavanje: Kako se lotiti LCHF prehranjevanja in kako zasnovati obroke

Nataša Forstner Holešek, univ.dipl.inž.živ.teh., svetovalka za zdravo prehranjevanje
Predavanje:  Prehrana in avtoimunske bolezni

Prim. Mojca Kos Golja, dr. med.
Predavanje: Sindrom fibromialgije – ugotavljanje in zdravljenje

dr. Ajith Chakrapani, specialist ayurvede
Predavanje: Ayurvedsko zdravljenje

dr. Marinka Vovk
Predavanje: Do več zdravja z manj odpadki

Anton Komat
Predavanje: Zdravstvena tveganja industrijske hrane

Doc. dr. Tanja Bagar
Predavanje: Bistveni poudarki o konoplji v prehrani in zdravstvu
1. del: Konoplja kot esencialno živilo?

Željko Perdija, dr.med.,spec. interne medicine
Predavanje: Bistveni poudarki o konoplji v prehrani in zdravstvu
2. del: Terapevtski potenciali kanabinoidov in najpogostejše indikacije za uporabo

Slovensko vegansko društvo, predava mag. Marko Čenčur
Predavanje: Veganstvo skozi prizmo znanosti

Brigita J. Koračin, mag. farmacije
Predavanje: Pomen mikrobioma za naše zdravje

Karin Sernec, dr. med., psihiatrinja in psihoterapevtka
Predavanje: Sodobni vidiki motenj hranjenja

Nina Sankovič, svetovalka direktorja in vodja PR službe Snaga
Predavanje: Kako ravnati s hrano, da ne bi končala v smeteh, dobre prakse ravnanja s hrano

Irena Sedej, univ. dipl. inž. živil. tehn.
Predavanje: Pomembna je prehrana v celoti – osnove sestavljanja uravnoteženih jedilnikov

Dr. Boštjan Kersnič
Predavanje: Koliko vode dnevno je potrebno popiti in kakšna naj bo pravilna uporaba soli

Dr. Tanja Petkovič, dr. med.
Predavanje:  Prehrana v zrelem življenskem obdobju

Maša Hribar, mag. Inž. preh.
Predavanje: Kako se znajti v poplavi informacij o zdravi prehrani? Miti in resnice o maščobah

Aja Kocuvan Miatov, mag. dietetike,  spec. za prehrano brez glutena
Predavanje: Kako prepoznati občutljivost na gluten in kako živeti z njo

Vesna Tlaker Žunter, dr. med.
Predavanje: Hrana in koža: Kako hrana vpliva na našo kožo, če sploh

Nacionalni institut za javno zdravje
Predavanje: O sladkorju in sladkornih pasteh (kje vse se skriva sladkor ipd.)

Spomincica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci
Predavanje: O demenci in preventivi: kako si lahko pomagamo.

Tea Jedlovčnik Štumbelj, dr. med.
Predavanje: Hrana in lepota

Dr. Irena Kranjc
Predavanje: Prehrana in alergije

Živa Lopatič
Predavanje: Kaj je hrana iz pravične trgovine in kaj je pravična trgovina

Erika Brajnik, naturopatinja, naturopatski center Saeka
Predavanje: Neuropatija in hrana

Alja Dimic, prehranska svetovalka, vodja Holistic centra
Predavanje: Prehrana in hormoni

Zoran Vodopija, hipnoterapevt
Predavanje: Nad prehranske motnje s hipnozo

Izr. prof. dr. Tatjana Unuk, univ. dipl. inž. Agr.
in
doc. dr. Vesna Bukovac, univ. dipl. inž. kem. teh.
Predavanje: Kakšno zgodbo pripoveduje rdeč paradižnik?

Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane
Predavanje: Veliko bolezni, hormonska zmeda in skupna rešitev

Aljoša Kuzmanovski, dipl. kin.
Predavanje: Zakaj za izgubo odvečne teže in izboljšanje zdravja ni dovolj zgolj telesna aktivnost?

Andreja Širca Čampa, uni. dipl. inž. živ. teh., klinični dietetik
Predavanje: Prehrana otrok in mladostnikov v povezavi s prekomerno telesno težo pri otroku.

Mojca Slodej Kušlan, mag. farm.
Predavanje: Osnove homeopatije

Borut Gosar
Predavanje: Imunski sistem in ameriški slamnik z medom

Josip Zekić, dr. med.
Predavanje: Vzroki za (ne)plodnost

Marko Peršič
Predavanje: Pomen energetskega polja in njegov vpliv na organizem

Okrogla miza: LIDL Slovenija in Društvo za zdravje srca in ožilja: S trajnostno ponudbo do boljšega sveta
Franc Zalar, podpredsednik, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
Tajda Božič, dr.med, sodelavka Društva za zdravje srca in ožilja Slovenija
Andrej Vouk, direktor nabave, Lidl Slovenija
Tina Cipot, vodja službe za korporativno komuniciranje, Lidl Slovenija

Marijanca Bahar, naturopatinja in Tomaž Rosič
Predavanje: Pozitivni učinki konopljine smole

 

VSEBINA IN PREDAVATELJI

Sanja Lončar
http://www.zazdravje.net
Predavanje: Koliko način pridelave in postopki predelave vplivajo na naše zdravje?

Sanja Lončar izvira iz Vojvodine; ob selitvi v Slovenijo je tvegala dobro službo v zameno za delo nekonvencionalne svobodne raziskovalke in novinarke, toda izkazalo se je, da je bila izbira take kariere in prihodnosti dobra izbira. Zaživela je v sozvočju z naravo, postala vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, ki zastonj izdaja tudi mesečne novice v okviru društva Ognjič. Lončarjeva je glavna urednica te publikacije in tudi najpogostejša avtorica prispevkov. Poleg tega piše samostojne knjige in prireja predavanja o zdravem načinu življenja in o zdravi prehrani. Je (so)avtorica več kot 17 knjižnih uspešnic s področja naravnih rešitev za zdravje. Prisluhnila je naravi navznoter, da lahko zdaj svobodno prisluškuje naravi navzven in nam posreduje bistvena sporočila, kako ne le preživeti, pač pa tudi (do)živeti. Sama pravi, da je s spremembami, ki jih podaja na svojih predavanjih in v knjigah, dosegla, da živi neverjetno zdravo življenje – včasih se celo pošali, da jo kar skrbi, kam so izginile vse protibolečinske tablete, ki jih je imela nekoč ves čas na dosegu roke. Zelo se je trudila za dostopnost zdrave prehrane v trgovinah, ob tem pa pravi: “Nekateri izdelki so dejansko dražji, vendar po prvem šoku ugotovite, da je v celoti gledano takšen življenjski slog veliko cenejši.”

Vsebina predavanja:
Danes pridelujemo in predelujemo hrano na načine, ki bi pred 50 leti sodili v domeno znanstvene fantastike. Navadni smrtniki zelo malo vemo o tem, kakšni triki so dovoljeni industriji, ki ji dobiček postaja glavno vodilo pri proizvodnji hrane. Kakšne so merljive razlike v delovanju ekoloških in konvencionalnih živil na naše zdravje, katere so najbolj neravne tehnologije predelave, ki nam lahko škodujejo in ali sploh lahko potrošniki ugotovimo, kako je pridelano in predelano to, kar bomo zaužili. Na predavanju boste izvedeli vse o ozadju prehranske industrije in rešitvah, ki jih imamo na voljo.

————————————————————————————————————————

Ivan Soče
http://www.soce.si
Predavanje: Prehranske prevare

Ivan Soče je publicist, založnik, bloger in, kot je zapisala neka novinarka, razbijalec mitov, predvsem s področja medicine (uradne in alternativne) in prehrane. Nekaj izkušenj ima tudi z bioenergijo, bioresonanco, homeopatijo in hipnozo. O sebi pravi, da je že dovolj star za nekaj znanja in modrosti in dovolj mlad, da se še z veseljem uči in informacije posreduje drugim. Objavil je skoraj 200 strokovno poljudnih člankov v medijih. Gostoval je v številnih radijskih in televizijskih oddajah. Njegova knjiga Hipokrat je bil kuhar – poti iz medicinskih in prehranskih zablod na 520 straneh razkriva naše zablode, kako drugi dobro skrbijo za naše zdravje in kaže poti, kako si brez posebnega znanja in naporov zagotoviti zdravo in dolgo življenje. V knjigi Boj za resnico o kravjem mleku predstavlja pomembne zamolčane resnice o koristnosti kravjega mleka za zdravje ljudi in opisuje tehnologijo ustvarjanja in ohranjanja mita o kravjem mleku kot najpopolnejši hrani za ljudi. Njegova najnovejša knjiga Vitamin D – tisoč bolezni, ena rešitev! je tik pred izidom.

Vsebina predavanja:
Kaj konkretno povzroča prehranske bolezni z dokazi, da več kot 80 % bolezni izvira iz nezdravega načina prehranjevanja? Kdo ustvarja mite, da je priporočen način prehranjevanja zdrav in da sodobne diete (vključno s paleo ali LCHF) kaj dobrega prispevajo k našemu zdravju? Kako se manipulira s prehranskimi resnicami in zakaj prevaram tako vztrajno nasedamo? Zakaj je zdravojedstvo zdravilo za prehranske bolezni?

————————————————————————————————————————

Nika Klančar
http://www.nutrisa.si
Predavanje: Kako se lotiti LCHF prehranjevanja in kako zasnovati obroke

Nika Klančar je mlado ambiciozno dekle z veliko vizijo. Letos je ustanovila svoje podjetje Nutrisa, ki je specializirano za prehransko svetovanje predvsem v smislu zdravja in dobrega počutja. Njeno poslanstvo je približati zdrav način prehranjevanja na preprost in sproščen način. Po poklicu je farmacevtka in licencirana prehranska svetovalka. Po duši je tudi strastna kuharica in se odlično znajde tako v domači kot alternativni prehrani, kar njenemu znanju doda še pikico na i.

Vsebina predavanja:
Zadnje čase se v medijih pogosto pojavlja kratica LCHF. Že veste kaj pomeni? Imate priložnost, da se naučite kaj pravzaprav predstavlja LCHF, kako se lotiti tega načina prehranjevanja, kako pripravljati jedi in kako nakupovati, ko se odločimo spremeniti svoje prehranske navade.

————————————————————————————————————————

Nataša Forstner Holešek, univ.dipl.inž.živ.teh., svetovalka za zdravo prehranjevanje
Predavanje:  Prehrana in avtoimunske bolezni

Nataša Forstner Holešek je strokovnjakinja za zdravo prehranjevanje in se ponaša z univerziteno diplomo iz živilske tehnologije in prehrane. Verjame, da se lahko vsi dobro počutimo v svojem telesu, smo brez bolečin in imamo veliko energije kljub različnim diagnozam. “Rada imam življenje, svoje zdravo telo in sebe. Počutim se odlično in imam ogromno energije. Ampak ni bilo vedno tako. Pred 12 leti je bil vsak dan zame naporen in težak že od jutra, ko sem odprla oči, pa vse do večera, ko sem se končno lahko spravila v posteljo in zaspala. Ves dan sem samo razmišljala, kdaj bo večer. Počutila sem se utrujeno, moja koža je bila luskasta in rdeča, lasje so mi izpadali in občasno sem dobila izpuščaje po vsem telesu. Imela sem preglede pri različnih strokovnjakih. Šele na sedmi gastroskopiji so odvzeli vzorce tankega črevesja. Medtem, ko sem čakala na izvide, sem skoraj obupala nad tem, da se bom še kdaj počutila dobro. 11. maja 2009 sem prejela rezultate zadnje gastroskopije. Zunaj je bil sončen dan. V izvidu pa je pisalo: celiakija. Veste, kaj je bila moja prva misel? Končno so našli nekaj. Res. Vesela sem bila, da sedaj vem, kaj je narobe z mano, čeprav me je vseeno malce skrbelo. Istega dne sem začela s prehranjevanjem brez glutena in že po sedmih dneh sem se počutila mnogo boljše. Po treh tednih je bila moja koža že skoraj popolnoma čista in po 3 mesecih so začeli ponovno rasti lasje. Zame prehod na prehrano brez glutena ni bil težak.”

Vsebina predavanja:
V 8 letih je Nataša razvila program prehrane, ki je neverjetno pomladil njeno telo. Vse, kar uči, je preizkusila na svojem telesu. Že mnogim ljudem z različnimi avtoimunimi boleznimi je pomagala, da so pridobili nazaj visok nivo energije, dobro počutje in na novo zaživeli. Nataša pravi: “Dodajte življenje letom in ne samo let življenju, skupaj z mano na dogodku Hrana & Zdravje od A do Ž.”

————————————————————————————————————————

Prim. Mojca Kos Golja, dr. med.
http://www.skufmslovenija.org
Predavanje: Sindrom fibromialgije – ugotavljanje in zdravljenje

Prim. Mojca Kos-Golja, dr. med. je upokojena specialistka interne medicine in revmatologije. Od leta 1971 do upokojitve leta 2008 je bila zaposlena na Kliničnem oddelku za revmatologijo v Bolnici dr. Petra Držaja, kjer je opravljala razne vodilne in vodstvene funkcije. Leta 1989 ji je Ministrstvo za zdravje RS podelilo naziv primarijke. Med opravljanjem kliničnega in raziskovalnega dela je uvedla številne nove diagnostične in terapevtske postopke ter metode na področju revmatologije. Sodelovala je pri raziskovalnih projektih Kliničnega oddelka za revmatologijo z Inštitutom Jožef Stefan in Inštitutom za rentgenologijo UKC na področju slikovnih metod za dokazovanje sklepnih sprememb pri vnetnih revmatskih boleznih. Sodelovala je tudi pri različnih raziskovalnih projektih Laboratorija za imunologijo revmatizma in inštitutov Medicinske fakultete. Kot glavna raziskovalka je vodila mednarodne klinične raziskave zgodnjih faz preskušanja novih imunomodulirajočih, predvsem bioloških zdravil, in novejših nesteroidnih antirevmatikov. V domačih in tujih revijah je objavila 127 strokovnih člankov, 34 izvlečkov ter 85 poljudnih člankov o revmatizmu. V prvih dveh izdajah učbenika Interna medicina (1993 in 1998) je bila področna urednica poglavja Revmatske bolezni. Uredila je tudi tri izdaje Revmatološkega priročnika za družinskega zdravnika (1999, 2003, 2008). Bila je glavna urednica priročnika za bolnike Kako živeti z revmatizmom (2005) in sourednica knjige Slovenska revmatologija s podnaslovom 50. obletnica resolucije o organizaciji borbe proti revmatizmu (2006). Vrsto let sodeluje in pomaga pri delovanju Društva revmatikov Slovenije, od leta 2012 je tudi članica njihovega strokovnega sveta. Dne 8. 6. 2013 je bila imenovana za častno članico Društva revmatikov Slovenije ob 30-letnici njihovega delovanja. Vrsto let pomaga in sodeluje tudi pri delu Društva za fibromialgijo. Od aprila 2011 je članica njihovega strokovnega sveta. Dne 24. 5. 2014 je bila imenovana za častno članico Društva za fibromialgijo ob 10-letnici njihovega delovanja. Maja 2009 so ji podelili naziv častne in zaslužne predsednice Revmatološke sekcije SZD. Oktobra 2016 je bila imenovana za častno članico Slovenskega zdravniškega društva. Leta 2016 je bila izvoljena za poslanko skupščine Zdravniške zbornice Slovenije kot predstavnica upokojencev bolnišničnega in specialističnega zdravstva ljubljanske regije.

Vsebina predavanja:
Sindrom fibromialgije sodi v skupino zunajsklepnega revmatizma. Gre za kronični funkcionalni bolečinski sindrom, kjer prevladuje razpršena mišično-skeletna bolečina, ki jo spremljajo številni simptomi, kot so motnje spanja, utrujenost, depresija, spominske in motnje koncentracije, glavobol, mravljinčenje rok in nog, kožne spremembe, alergije, izpadanje las, razjede v ustih, trebušni krči, zaprtje, pogosto odvajanje seča, blata, vzdraženo črevesje, itd. Pri nastanku se prepletajo genetski, nevrološki, hormonski, endokrini, vnetni in psihosocialni dejavniki. Pojavlja se pri 1 do 4 odstotkih oseb, sedemkrat pogostejši je pri ženskah (predvsem med 30. in 50. letom starosti) kot pri moških. Bolezen lahko sprožijo pretiran telesni napor, hud in dolgotrajen psihični stres (tudi razne zlorabe), viroze, druge okužbe, dolgotrajen, čezmeren hrup v okolju, razne poškodbe, sočasno potekajoče bolezni, nekatera zdravila. Pri ugotavljanju bolezni pomagajo mednarodno dogovorjena diagnostična merila. Zdravljenje je večplastno in zahteva zelo aktivno sodelovanje obolelega.

————————————————————————————————————————

Dr. Ajith Chakrapani, specialist ayurvede 
www.thermana.si
Predavanje: Ayurvedsko zdravljenje (predavanje bo v angleščini)

Dr. Ajith Chakrapani je specialist ayurvede v Thermana & Veda Ayurveda Centru, ki ga najdete v Thermani Laško. Ajith se je pred štirimi leti iz rodne Indije preselil v Slovenijo. Prišel je iz obmorske Kerale, ki velja za zibelko ajurvedske znanosti. S sabo je pripeljal ekipo strokovnjakov, od kuharja do inštruktorja joge. Ayurveda je sistem tradicionalne indijske medicine, ki ljudem pomaga pri raznovrstnih zdravstvenih težavah. Pripomore k temu, da v telesu znova vzpostavimo harmonijo. Slednjega se doseže z ustrezno prehrano, ki poudarja moč začimb, jogo, sproščanjem in individualno določenimi ayurvedskimi wellness tretmaji. V ayurvedskem centru Thermana & Veda Ayurveda Center so na voljo ayurvedske wellness storitve in ayurvedska kulinarika ter programi bivanja, med katerimi najdete tudi krajše ayurveda detox vikend pakete, ki služijo razstrupljanju in boljšemu počutju.

Vsebina predavanja:
Glede na raziskave ayurvedsko zdravljenje zniža krvni tlak in holesterol, zavira staranje in pospešuje okrevanje po bolezni. Veliko zelišč, ki se uporabljajo v ayurvedi, deluje antioksidativno in ščitijo pred boleznimi. Dr. Ajith Chakrapani nam podaja hiter ayurvedski nasvet za boljše počutje: “Za ohranjanja zdravja v jedi dodajajte kurkumo, ki deluje antiseptično, antibakterijsko, protivnetno in protiglivično.”

————————————————————————————————————————

Dr. Marinka Vovk
http://www.cpu-reuse.com
Predavanje: Do več zdravja z manj odpadki

Dr. Marinka Vovk je doktorirala iz bioloških znanosti, zaposlena je v Centru ponovne uporabe. Z okoljem se ukvarja že več kot 23 let. V zadnjih 16 letih je bila zaposlena na vodilnih položajih v podjetjih, kjer je ekologija primarna dejavnost. Aktivno sodeluje na številnih okoljskih konferencah v Sloveniji in tujini. V letih 2006-2010 je razvila in v praksi udejanila sodobne sisteme ločenega zbiranja odpadkov, to je sistem od vrat do vrat ‘rumena vreča’ in udejanila ponovno uporabo v praksi z delovanjem prvega REUSE centra v Sloveniji. Mreža danes vključuje devet tovrstnih centrov in zaposluje 38 oseb. Pripravlja preventivne programe okoljskega ozaveščanja s poudarkom na minimizaciji odpadkov in koordinira okoljske projekte za različne ciljne skupine. Ima bogate izkušnje z javnim nastopanjem in zna motivirati različne ciljne skupine za družbene spremembe. Je nosilka ideje razvoja socialnega podjetništva in kreiranja novih delovnih mest za težje zaposljive. Nagrajena je bila za netehnološke inovacije na področju ekologije na mednarodnem sejmu ženskih inovacij v Seulu v Južni Koreji leta 2009, kjer je prejela bronasto medaljo. Leta 2011 je bila nominirana za Slovenko leta, lani pa za izjemno osebnost.

Vsebina predavanja:
Kako se počutite, ko zavržete odvečno hrano, naveličana oblačila, gospodinjske izdelke, knjige in drugo? V Centrih ponovne uporabe doživite preobrat v razmišljanju, ko doživite popolno preobrazbo vaših izdelkov. Poleg pohištvene opreme, oblačil, elektronike, knjig itd. ponuja CPU Ljubljana (babičina izba) učne delavnice na temo ponovne uporabe ostankov pozabljenih živil in odvečne hrane. Z aktivno vključitvijo lahko vsak   preizkusi sistem “naredi sam” – DIY, saj se obiskovalci naučijo veščin priprave enostavnih, zdravih jedi s poudarkom na praktičnih primerih porabe viškov živil. Marsikdo ne ve, kako lahko kombinira različna živila, da dobimo izvrstne jedi, porabi viške hrane in s tem  zmanjša stroške, naučimo pa se odgovornega gospodinjstva. Zakaj smo lahko bolj zdravi, če ustvarimo manj odpadkov in kako je mogoče spremeniti življenjski slog, bo predstavila dr. Marinka Vovk iz Centra ponovne uporabe.

————————————————————————————————————————

Anton Komat
http://www.publishwall.si/anton.komat
Predavanje: Zdravstvena tveganja industrijske hrane

Anton Komat je samostojni raziskovalec, pisatelj, scenarist, publicist in tudi član International PEN Club-a. Objavil je na stotine člankov, je scenarist in voditelj TV-filmov in radijskih oddaj, predavatelj in varuh narave. Postal je sinonim za sobivanje z naravo. Ob koncu leta 2015 je izdal knjigo Če boste molčali, bodo kamni govorili. Avtor v knjigi znova opozarja, da smo kot civilizacija na povsem napačni poti. Kolektivna norost, medijska manipulacija in koncept rakavega tkiva, kakor avtor imenuje današnji kapitalistični sistem nenehne rasti, so nam zameglili um. Ljudje ne znajo več pridelovati hrane, ampak plačujejo farmacevtsko industrijo, da jih obvaruje pred posledicami industrijske hrane, ne znajo več vzgajati otrok, temveč zato plačujejo psihologe in psihiatre, ne znajo popraviti vodovodne pipe ali pozdraviti navaden prehlad brez zdravil. Bomo dopustili, da bodo le še kamni govorili o našem bistvu, o naši preteklosti? “Če vas moje besede ne bodo prepričale o dejstvih, vas bodo dejstva prepričala o pravilnosti mojih besed, ki jih boste brali v tej knjigi. Vse gorje na svetu se zgodi, ko ljudje nasedajo norcem v kravatah, uniformah, talarjih in turbanih in se bojujejo za njihove interese. Izgubiti prihodnost ni isto, kot izgubiti volitve ali nekaj točk na borzi. Le ljudje lahko izgubimo prihodnost, oblastniki pridejo in izginejo, mi pa ostajamo in z nami naši otroci in njihovi vnuki. Mi ustvarjamo in živimo zgodovino, ne pa mogočniki s svojo heraldično perutnino orlov in sokolov ter zverinjaki levov in panterjev. Trenutno bivakirajo na Kajmanskih in Deviških otokih. Z naravjo kajmanov bi radi postali device, iz kanibalov svetniki in iz baziliskov dobrodelniki. Sveta preproščina. Mislijo, da bo devetindevetdeset odstotkov v nedogled prenašalo eno-odstotno manjšino globalnega semnja ničevosti? Ničevosti, ki vse ljudi prek uničevanja popelje v samouničenje.”

Vsebina predavanja:

————————————————————————————————————————

Doc. dr. Tanja Bagar
http://www.konopko.si
Predavanje: Bistveni poudarki o konoplji v prehrani in zdravstvu
1. del: Konoplja kot esencialno živilo?


Doc. dr. Tanja Bagar iz inštituta ICANNA je diplomirala iz študija mikrobiologije na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in za svoje diplomsko delo prejela Prešernovo nagrado. Podiplomski študij je nadaljevala na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je doktorirala s področja biomedicinskih znanosti. Tanja je direktorica in po tej funkciji predsednica strokovnega sveta Mednarodnega inštituta za kanabinoide. Predava mikrobiologijo in ekoremediacijske vsebine na fakulteti Alma Mater Europaea in strokovno oz. znanstveno sodeluje z avstrijskim kolidžem za zdravje in razvoj. Ima bogate raziskovalne izkušnje, ki si jih je pridobila v laboratorijih na nacionalnem Kemijskem inštitutu, Biotehniški fakulteti, v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in prehrano, v Bolnišnici Topolšica ter na Inštitutu za mikrobiologijo in genetiko na Georg-August Univerzi v Gottingenu v Nemčiji ter na Inštitutu za celično biologijo Univerze v Edinburgu. Kot predavateljica ali slušateljica se na nacionalni ali mednarodni ravni udeležuje raznih konferenc o kanabinoidih in endokanabinoidnem sistemu, konoplji, prehrani itd. Ukvarja se z mikrobiološkim vidikom, celično biologijo, biokemijo in molekularno biologijo v povezavi z endokanabinoidnim sistemom in delovanjem kanabinoidov, laboratorijskimi analizami produktov iz konoplje ipd. Zaključila je intenzivni štiritedenski e-izobraževalni program Concepts of Cannabis Science I, ki ga izvaja KenevirResearch (Oregon, ZDA), kot tudi nadaljevalni program Concepts of Cannabis Science II.

Vsebina predavanja:
Konoplja je na eni strani poveličana kot rastlina rešitve, na drugi ožigosana kot rastlina zla. V obeh primerih je razlog enak: kanabinoidi. Tematika o konoplji, različnih rabah konoplje oziroma učinkih kanabinoidov in drugih učinkovin v konoplji je vedno bolj aktualna tako v svetu kot v Sloveniji. Poznate informacije kot dejstva in jih ločite od dezinformacij? Posebno mesto ima tudi njena uporaba v prehranske namene. V zadnjem času je čedalje več informacij o tem, da so konoplja in njeni produkti esencialno živilo. Kako lahko konoplja postane del vsakdanje zdrave prehrane?

————————————————————————————————————————

Željko Perdija , dr. med., spec. interne medicine
http://www.konopko.si
Predavanje: Bistveni poudarki o konoplji v prehrani in zdravstvu
2. del: Terapevtski potenciali kanabinoidov in najpogostejše indikacije za uporabo

Željko Perdija, dr. med., spec. iz inštituta ICANNA & CIIM Plus je po diplomi na Medicinski fakulteti opravil licenčni izpit, strokovni podiplomski študij s področja ultrazvoka v gastroenterologiji in hepatologiji v Zagrebu, specialistični izpit iz interne medicine, vse predvidene izpite na doktorskem znanstvenem študiju na Medicinski fakulteti v Zagrebu, teoretični in praktični preizkus znanja za samostojno izvajanje bronhoskopije z upogljivim inštrumentom ter dodatno usposabljanje v UKC Ljubljana s področja endoskopije prebavil. Željko je član upravnega odbora in strokovni sodelavec inštituta, sicer pa tudi direktor in nosilec dejavnosti interne medicine v Centru za interno in interventno medicino. Kot specialist interne medicine je z diagnostiko in zdravstvenimi posegi v vsakodnevnem stiku s pacienti. Pred nekaj leti se je pričel usposabljati oz. izobraževati tudi na področju laserske medicine in terapevtske uporabe konoplje. Zadnja leta mu vedno več pacientov zaupa, da samoiniciativno ali v povezavi s strokovnjaki iz držav, v katerih velja ustreznejša pravna in dejanska regulacija, v terapijo za izboljšanje zdravja ali počutja vključujejo uporabo kanabinoidov. Pozitivni odzivi pacientov, vedno več znanstvenih, strokovnih in kliničnih ugotovitev ter številne terapevtske možnosti so spodbudile njegovo temeljitejše zanimanje za navedeno področje, predvsem za CBD. Zaključil je intenzivni štiritedenski e-izobraževalni program Concepts of Cannabis Science I, ki ga izvaja Kenevir Research (Oregon, ZDA), kot tudi nadaljevalni program: Concepts of Cannabis Science II.

Vsebina predavanja:
Konoplja je na eni strani poveličana kot rastlina rešitve, na drugi ožigosana kot rastlina zla. V obeh primerih je razlog enak: kanabinoidi. Tematika o konoplji, različnih rabah konoplje oziroma učinkih kanabinoidov in drugih učinkovin v konoplji je vedno bolj aktualna tako v svetu kot v Sloveniji. Poznate informacije kot dejstva in jih ločite od dezinformacij? Na predavanju bodo predstavljeni bistveni poudarki terapevtskih potencialov kanabinoidov, vloga endokanabinoidnega sistema in možnosti uporabe v zdravstvu.

————————————————————————————————————————

Slovensko vegansko društvo, predava mag. Marko Čenčur  Predavanje: Vegastvo skozi prizmo znanosti

Mag. Marko Čenčur že skoraj dve desetletji samostojno preučuje prehrano, bolj specifično vlogo živil živalskega izvora v sodobni prehrani. Ne prisega na dogme in ideološke ocene, svoja spoznanja temelji izključno na matematiki, znanstvenih raziskavah in prehranskih tabelah. Na ta način odkriva in spodbija marsikatere dolgo zakoreninjene dogme, ki v javnosti veljajo o prehrani. Specializiran je v razbijanju trdno zasidranih mitov o vegetarijanski prehrani. Na predavanjih po vsej Sloveniji suvereno dokazuje, da lahko z rastlinsko hrano dobimo dovolj beljakovin, mineralov, vitaminov in drugih hranilnih snovi, še več – na ta način si lahko zagotovimo boljše počutje in preprečimo marsikatero novodobno bolezen.

Vsebina predavanja:

Danes na zahodu uživanje živil živalskega izvora že dolgo ni več nuja. Temu priča vedno večje število veganov, ki so v povprečju bistveno bolj zdravi kot vsejedo povprečje. Vendar se tako v laični kot v strokovci javnosti pojavlja veliko argumentov, ki naj bi dokazovali tveganost oz. škodljivost veganske prehrane. Na predavanju si boste ogledali te argumente in jih ocenili s pomočjo sodobnih znanstvenih raziskav, prehranskih tabel in matematike.

————————————————————————————————————————

Brigita J. Koračin , mag. farmacije
http://www.prvalekarna.com/informacije/kontakti
Predavanje: Pomen mikrobioma za naše zdravje

Brigita J. Koračin, mag. farm., že 12 let dela v lekarni na Brodu. Leta 2010 so bili izbrani kot Naj lekarna Slovenije s strani strank. Skupaj z lekarno Brod in različnimi strokovnjaki že 7 let organizira brezplačna predavanja iz številnih področij farmacije. Piše tudi članke za razne revije. Opravila je izpit iz Bachove cvetne terapije, prehranjevanja po Enerzoni in v kratkem tudi iz homeopatije. Trenutno se največ posveča področju evbioze, mikrobioma. Po njenem mnenju je to področje, ki lahko celostno deluje na naše psiho-fizično zdravje.

Vsebina predavanja:

Okoli leta 2008 je skupina raziskovalcev odkrila nov organ, ki je bil celih 3000 let spregledan v človeški anatomiji. Poimenovali so ga mikrobiom in je veliko več kot le mikroflora prebavnega trakta. Lahko bi si ga virtualno predstavljali kot nekakšno programsko opremo telesa. To je kompleksen organ, ki je odgovoren za razvoj in delovanje vseh ostalih organov in sistemov. Nekateri ga imenjujejo tudi naši drugi možgani. Na predavanju boste izvedeli, kaj je mikrobiom, kakšna je vloga bakterij v našem telesu, ali bi lahko delovanje možganov nadzorovale bakterije v prebavilih in tako vplivale na mentalne procese kot so učenje, pomnenje, depresijo, shizofrenijo, avtizem, tesnobo, Parkinsonovo bolezen. Prav tako bo podano, ali bi lahko bakterije vplivale na debelost oz. vitkost, kako je imunski sistem povezan z dobro bakterijsko floro, katera prehrana ugodno deluje na stanje evbioze in kako lahko s pravilno izbiro probiotika oz. simbiotika vplivate na svoj mikrobiom.

————————————————————————————————————————

dr. Karin Semec, dr. med., psihiatrinja in psihoterapevtka
http://www.psih-klinika.si/strokovne-enote/center-za-mentalno-zdravje/enota-za-motnje-hranjenja
Predavanje: Sodobni vidiki motenj hranjenja

Karin Sernec, zdravnica, psihiatrinja in doktorica znanosti je asistentka na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Zaposlena je v Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana. Po začetnem delu z osebami, odvisnimi od prepovedanih drog, je leta 1999 prevzela organizacijo in strokovno vodenje Enote za zdravljenje motenj hranjenja na Centru za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani. Kot vodja Ekspertne skupine Slovenije za motnje hranjenja, katere ustanoviteljica je, koordinira interdisciplinarno delo na tem področju v Sloveniji. Svetuje pri uvedbi nove zdravstvene dejavnosti Obravnava oseb z motnjami hranjenja na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, kjer vodi delavnice in predava na to temo. Sodelovala je pri ustanovitvi prve Dnevne klinike za zdravljenje motenj hranjenja v Zagrebu in redno supervizira delo celotnega tima. Svoje osnovno zanimanje na področju psihiatrije dopolnjuje s poglabljanjem znanja iz psihoterapije; pridobila je naziv psihoterapevtke, ki ga podeljuje Združenje psihoterapevtov Slovenije. Objavila je večje število strokovnih in poljudno strokovnih člankov doma in v tujini. Je avtorica nekaj samostojnih poglavij v knjigah s področja psihiatrije in širše medicine, spremne besede slovenskega prevoda knjige Lačni razumevanja ter urednica in soavtorica Zbornika o motnjah hranjenja.

Vsebina predavanja:

Motnje hranjenja uvrščamo med kronične duševne motnje. So skupina bolezni, ki je bila do pred kratkim znana le ozkemu krogu posameznikov in je v zadnjih desetletjih prerasla v bolezen moderne dobe. Motnje hranjenja obravnavamo kot bolezensko entiteto šele zadnjih 50 let. Dandanes sociologi in antropologi motnje hranjenja uvrščajo med etnične motnje. To so motnje, kjer ne moremo zanikati povezave med osebnimi stiskami in konflikti ter spremembami v družbeno političnem okolju. Med motnje hranjenja prištevamo: anoreksijo nervozo, bulimijo nervozo in ekscesivno hranjenje (kompulzivno prenajedanje) ter novejši obliki, to sta ortoreksija in bigoreksija nervoza. Predpogoj za uspešno zdravljenje je lastna motivacija. Najustreznejše je zdravljenje, ki ne odpravlja le simptomov, temveč pomaga oboleli osebi prepoznati vzroke nastanka motnje, spremeniti svoj čustveni odziv na njih in posledično omogoča vrnitev v zadovoljujoče in polno življenje. Ozdravljenje namreč ne pomeni le odsotnost simptomov motnje hranjenja, temveč ustrezno psihosocialno funkcioniranje.

————————————————————————————————————————

Nina Sankovič , svetovalka direktorja in vodja PR službe Snaga
www.snaga.si
Predavanje: Kako ravnati s hrano, da ne bi končala v smeteh, dobre prakse ravnanja s hrano

Nina Sankovič od leta 2011 deluje kot svetovalka direktorja in vodja odnosov z javnostmi v ljubljanski Snagi, vodilnemu slovenskemu podjetju na področju ravnanja z odpadki. Izkušnje na področju komuniciranja je med drugim pridobivala kot zunanja sodelavka Evropske komisije, ko je za Slovenijo izvajala celostno širitveno komunikacijsko strategijo ozaveščanja slovenske javnosti o EU zadevah. Leta 2013 je Snagina družbeno odgovorna pobuda  Enkratno je stvari uporabljati večkratno na SOF-u prejela nagrado za kampanjo leta.

Vsebina predavanja: “Ko sem hodila v osnovno šolo, so naše učiteljice uporabljale različne vzgojne prijeme. Med drugim smo v razredih in jedilnicah leta in leta poslušali tale stavek: »Otroci v Afriki so lačni, vi pa se zmrdujete in puščate hrano na krožnikih!« Naš odziv je bil predvidljiv – učiteljico smo izzivali z vprašanjem »A če bi pa vse pojedli, bi bil pa kdo v Afriki manj lačen?« Tudi učiteljice so se odzvale predvidljivo – sledila je kazen, običajno kar za cel razred. V tistih časih je bilo najbolj priljubljeno desetminutno stanje v klopi z iztegnjenimi rokami. To je bilo moje prvo srečanje s problemom zavržene hrane, ki pa se me ni dotaknilo.” Hrana v smeteh je bila za njo takrat in še dolgo časa nekaj neresničnega in oddaljenega. “Potem pa sem bila pred nekaj leti priča prizoru, ki je mojim kolegom v Snagi dobro znan. Bila sem zraven, ko smo obrnili črne zabojnike in pregledali njihovo vsebino. Pomaranče, kruh, še zapakiran pršut, jajca v škatli, burel …” Kako rešimo hrano, boste izvedeli na predavanju.

————————————————————————————————————————

dr. Irena Sedej , univ. dipl. inž. živil. tehn., prehranska svetovalka
https://www.sb-nm.si
Predavanje: Pomembna je prehrana v celoti – osnove sestavljanja uravnoteženih jedilnikov

Dr. Irena Sedej je klinična dietetičarka s 15-letnimi kliničnimi in raziskovalnimi izkušnjami v zdravstvu na sekundarni (Splošna bolnišnica Novo mesto) in terciarni ravni (Pediatrična klinika, Onkološki inštitut). Po diplomi na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani (2000) se je zaposlila kot mlada raziskovalka na Pediatrični kliniki v Ljubljani. V tamkajšnji laboratorij je uvedla modificirano metodo za določanje maščobno-kislinske sestave posameznih frakcij plazemskih lipidov in lipidov zrelega humanega mleka. Izvajala je dietna svetovanja ter razvijala elektronska orodja za načrtovanje prehrane otrok s presnovnimi in nevrološkimi obolenji. Poklicno pot je nadaljevala kot klinična dietetičarka in raziskovalka na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. Sodelovala je pri pripravi opreme, orodij in dokumentacije za različne prehranske obravnave pred zagonom prve enote za klinično prehrano v slovenskem prostoru. Izvajala je prehranske obravnave onkoloških bolnikov ter sodelovala pri izvedbi klinične raziskave, ki je proučevala vpliv enteralnega glutamina na vnetni odziv in presnovni stres pri bolnikih z rakom danke med predoperativno radio- in kemoterapijo. Najcelovitejše izkušnje pri prehranski obravnavi bolnikov zelo različnih bolezenskih stanj je pridobila v Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer je zaposlena kot prehranska svetovalka in predsednica Prehranskega tima. Od leta 2014 je mentorica študentom in pripravnikom dodiplomskega in podiplomskega študijskega programa dietetike. Aktivno je vključena v klinične raziskave bolnikov s sladkorno boleznijo in bolnikov z motnjami požiranja. Tako diplomsko kot tudi doktorsko delo je opravljala s področja humane prehrane. V obeh primerih je proučevala vpliv prehrane na presnovni odziv ljudi. Je avtorica več kot 80 objav s področja humane prehrane v slovenskih strokovnih publikacijah, kot tudi v mednarodnih znanstvenih revijah in recenzorica članka v znanstveni reviji  Nutrition&Metabolism. Vključena je v program vseživljenjskega podiplomskega učenja za zdravnike na področju klinične prehrane in presnove, ki ga izvaja Evropsko združenje za klinično prehrano in presnovo ESPEN. Aktivno je sodelovala v nacionalnih in mednarodnih projektih na področju preventivnega zdravstvenega varstva odraslih bolnikov ter v kliničnih preizkušanjih bolnikov s sladkorno boleznijo. Sodeluje s številnimi fakultetami, združenji in društvi doma in v tujini.

Vsebina predavanja:  

V predavanju bodo pojasnjeni temelji uravnoteženega prehranjevanja. Predstavljeno bo, kako načrtovati prehrano na enostaven način in pri tem koristiti tri fiziološka časovna varovala. Podane bodo usmeritve za uravnoteženo sestavo obrokov, ustrezen ritem prehranjevanja, primerne količine posameznih skupin živil, kako pogosto in kaj vključevati v prehrano. Obnovili bomo pomen esencialni hranljivih snovi in razložili pojma energijska in hranilna gostota hrane. Prikazan bo najvarnejši pristop k hujšanju.

————————————————————————————————————————

Dr. Boštjan Kersnič
http://bostjankersnic.si/kdo-sem
Predavanje: Koliko vode dnevno je potrebno popiti in kakšna naj bo pravilna uporaba soli

Boštjan Kersnič je zdravnik specialist nefrolog. Specializacijo je opravil v UKC Ljubljana. Zaposlen je v Splošni bolnišnici Novo mesto na nefrološkem in dializnem odseku v sklopu internega oddelka. O sebi pravi: “Družinsko življenje je zame pomembna vrednota, saj sem poročen oče treh nadebudnih šolarjev, ki jih zanima vse, od umetnosti, lego-kock pa do rolkanja. Kot nadebuden, poln elana in neumorne otroške vztrajnosti počnem z družino vse, kar si želijo početi vsi otroci. In kaj so me naučili tako otroci, kot žena? Če sedemkrat padeš, je treba tudi osmič vstati in poizkusiti še enkrat narediti to še bolje.”

Vsebina predavanja:

So miti o pitju vode resnični? Moramo dnevno res spiti osem kozarcev vode? Kakšen učinek imata kava in pivo, pripomoreta k dehidraciji telesa? Velike količine tekočine zaužijemo že s hrano. In koliko soli lahko pojemo? Je himalajska sol res bolj zdrava od navadne? Žal to ne drži, kajti sol je sol, četudi himalajska. Več resnic boste izvedeli na predavanju, ki ga je za nas pripravil nefrolog, strokovnjak za ledvice.

————————————————————————————————————————

Dr. Tanja Petkovič Predavanje: Prehrana v zrelem življenskem obdobju
dr. medicine, dela s starostniki

Vsebina predavanja:

————————————————————————————————————————

Maša Hribar , mag. inž. preh.
http://www.nutris.org
Predavanje: Kako se znajti v poplavi informacij o zdravi prehrani? Miti in resnice o maščobah

Maša Hribar, mag. inž. prehrane, je diplomirala in magistrirala na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, na Oddelku za prehrano. Dodatno pa se je izobraževala tudi na Islandski univerzi, kjer je opravljala delo raziskovalke na področju prehrane. Več let je prostovoljno delala tudi na Pediatrični kliniki, aktivno sodeluje v več društvih, tekom študijskih let pa je organizirala delavnice za osnovnošolske otroke. Zaposlena je na Inštitutu za nutricionistiko v Ljubljani, kjer je raziskovalka v državnem raziskovalnem programu Prehrana in javno zdravje in sodeluje v več projektih na področju prehrane. Sodeluje tudi pri delovanju Nacionalnega portala o hrani in prehrani – www.prehrana.si, ki prebivalcem ponuja verodostojne informacije s področja prehrane in zdravja.

Vsebina predavanja: Maščobe so hranilo, o katerem se v javnosti veliko govori, predvsem zaradi nekaterih pripisanih negativnih vplivov na zdravje, v zadnjem obdobju pa tudi v precej bolj pozitivni luči. Zakaj so si mnenja o vplivu maščob na zdravje nasprotujoča, kje so tiste razlike, ki dajejo prednost nekaterim maščobam, druge pa puščajo v ozadju? Se je maščobam torej potrebno izogibati, so morda res super živilo ali le nujno potreben del naše prehrane? Kako se sploh še znajti v poplavi informacij o zdravi prehrani – katerim informacijam res zaupati? Vse to bo predmet predavanja Maše Hribar, raziskovalke na Inštitutu za nutricionistiko v Ljubljani.

 

————————————————————————————————————————

Aja Kocuvan Mijatov, mag. dietetike,  spec. za prehrano brez glutena
http://www.drustvo-celiakija.si/podruznice/podravje
Predavanje: Kako prepoznati občutljivost na gluten in kako živeti z njo

Aja Kocuvan Mijatov je leta 2002 diplomirala na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, smer molekularna biologija, ter leta 2013 zaključila podiplomski magistrski študijski program, smer dietetika na Fakulteti za vede o zdravju, Univerza na Primorskem. Podrobneje se ukvarja s prehrano brez glutena, sodeluje s Slovenskim društvom za celiakijo ter pri projektih osveščanja o pomembnosti uravnotežene prehrane in zdravega načina življenja. Sodelovala je pri pisanju Smernic za brezglutensko prehrano. Zaradi celiakije v družini zelo dobro pozna zakonitosti brezglutenske kuhinje, s katero se pobliže ukvarja že 9 let. Ljudem želi ponuditi strokovne in praktične nasvete, ki jim bodo zagotovili, da bo brezglutenska prehrana zanje uravnotežena, pestra, okusna in seveda varna za njihovo zdravje.

Vsebina predavanja:

Udeležencem predavanja bodo predstavljeni pomen in zakonitosti brezglutenske diete za bolnike s celiakijo ter posameznike, ki so preobčutljivi na gluten. Celiakija je sistemska, imunsko pogojena kronična bolezen, ki nastane kot posledica uživanja glutena pri gensko predisponiranih osebah in katere edino do sedaj znano zdravilo je uživanje stroge brezglutenske prehrane. V različnih kliničnih oblikah prizadene ljudi vseh starosti. Bolnik s celiakijo mora iz prehrane izključiti vsa živila, ki vsebujejo gluten (pšenica, bulgur, tritikala, pira, rž, kamut, ječmen, oves*), in vse izdelke, ki vsebujejo našteta žita ali pšenični škrob. Predstavljeno bo, kje vse je gluten lahko prisoten in katera živila so resnično varna za bolnike s celiakijo. Prav tako bo predstavljena pravilna izbira živil brez glutena, razumevanje deklaracij na živilih, pravilno shranjevanje živil in upoštevanje higienskega režima pri pripravi brezglutenskega obroka, da je na koncu tudi pripravljen obrok resnično brez glutena.

————————————————————————————————————————

Vesna Tlaker Žunter , dr. med.
http://estetika-medart.si
Predavanje: Hrana in koža: Kako hrana vpliva na našo kožo, če sploh

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., je diplomirala na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in s pohvalo opravila specializacijo iz dermatovenerologije na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani. V ospredju njenega dela je poleg klasične dermatologije zlasti estetska medicina – pomlajevanje in izboljšanje videza obraza in telesa s pomočjo injiciranja botoksa in polnil, resorbilnih niti, kemičnega pilinga, laserske terapije in drugih medicinskih naprav, injekcijske lipolize, estetskega odstranjevanja kožnih sprememb in izrastkov. Poleg tega se ukvarja s celotnim področjem dermatovenerologije, še zlasti pa s problematiko kožnih znamenj in tumorjev ter bolezni kože, luskavice in drugih vnetnih bolezni kože, aken in bolezni kože na obrazu, bolezni las in lasišča ter nohtov. Aktivno sodeluje na slovenskih in mednarodnih dermatoloških strokovnih srečanjih in na podiplomskih specializiranih izobraževanjih za zdravnike predava ter poučuje o dermatoloških temah. Je članica upravnega odbora Združenja slovenskih dermatovenerologov, sodeluje pa tudi pri izhajanju strokovne revije Acta Dermatovenerologica APA in je avtorica številnih prispevkov s področja dermatologije v strokovnih in splošnih publikacijah. Prav tako je članica mednarodnega strokovnega združenja za kemični piling International peeling society, evropskega združenja za dermatoonkologijo EADO, Network-Globalhealth – Worldwide Physicians’ Network for Aesthetic Medicine, International Society of Lipolysistherapy, Evropskega združenja za kožni lupus eritematozus EUSCLE in portala za e-dermatologijo pri Fundaciji Rene Touraine.

Vsebina predavanja: (kmalu)

————————————————————————————————————————

Nacionalni institut za javno zdravje Predavanje: O sladkorju in sladkornih pasteh (kje vse se skriva sladkor ipd.)
Vsebina predavanja:

————————————————————————————————————————

Spomincica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci
www.spomincica.si
Predavanje: O demenci in preventivi: kako si lahko pomagamo

Spominčica, Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci je neprofitna humanitarna organizacija. Leta 1997 jo je ustanovil dr. Aleš Kogoj, dr. med., specialist psihiatrije, po zgledu podobnih organizacij v Evropi. Pri delu z bolniki z demenco je ugotovil, da potrebujejo poleg njih pomoč tudi njihovi svojci. Glavna naloga Spominčice je pomoč svojcem oseb z demenco. Pri oskrbi za bolnika z demenco se znajdejo v velikih stiskah in težavah, zato so pogosto izpostavljeni izgorevanju. Z napredovanjem bolezni potrebujejo AB 24-urno nego in oskrbo. Bolezen v povprečju traja 10-15 let. Število bolnikov hitro narašča po celem svetu, učinkovitega zdravila še vedno ni, kakšna pa je preventiva?

Vsebina predavanja: 

OPOMBA: v času trajanja dogodka hrana&zdravje od A do Ž, bo društo Spominičica na dogodku samem organiziralo brezplačana testiranja kognitivnih sposobnosti (test demence).

————————————————————————————————————————

Tea Jedlovčnik Štumbelj, dr. med., plastična kirurginja
http://estetika-medart.si
Predavanje: Hrana in lepota

Tea Jedlovčnik Štrumbelj, dr. med., je po končanem študiju na Medicinski fakulteti v Ljubljani pričela s specializacijo splošne kirurgije, ki jo je nadgradila s specializacijo plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije v Ljubljani, kjer je leta 2008 opravila tudi specialistični izpit. V svoje delo skuša vnesti znanje anti-aging medicine in tako holistično pristopiti k rejuvenaciji celotnega organizma, hkrati pa izpopolniti manj invazivne metode rejuvenacije obraza, tako imenovane ‘lunch time’ posege, ki ne zahtevajo dolgega okrevanja, vseeno pa osvežijo obraz (uporaba botulina, hialuronskih polnil infiltracija lastne maščobe, manj invazivni pilingi za odstranjevanje kožnih madežev in gub).

Vsebina predavanja: (kmalu)

————————————————————————————————————————

Dr. Irena Kranjc
http://holistic.si/bioresonanca/
Predavanje: Prehrana in alergije

Dr. Irena Kranjc že leta raziskuje in ločuje prave in koristne informacije ter svetuje o izbranih storitvah in izdelkih, ki so individualni in izbrani posebej za vas. Prizadeva si izbrati najboljše za vas, pri čemer sta ji v veliko pomoč znanje in izkušnje, kjer se teorija preliva v prakso.

Vsebina predavanja: V sodobnem svetu, kjer kar mrgoli različnih informacij o vsem, od izdelkov do storitev, od igračke do avtomobila in hiše, od raznih načrtov do nasvetov je informacija o lastnem zdravju najbolj zaželjena. Tudi najbolj koristna, saj je preventivna diagnostika koristna zato, da lahko in lažje ukrepamo še preden zbolimo. Diagnostika Sensitiv Imago omogoča prav to in še več.

————————————————————————————————————————

Živa Lopatič
www.3muhe.si
Predavanje: Kaj je hrana iz pravične trgovine in kaj je pravična trgovina

Živa se že dolgo ukvarja s komuniciranjem, vodenjem in načrtovanjem. Na svoji poti je srečala pravično trgovino in se ji pridružila. Hitro je ugotovila, da je v Sloveniji zavedanje o obstoju in delovanju pravične trgovine še vedno precej nizko, zato si je zadala cilj, da se ozaveščenost o pravični trgovini poveča in da se začnemo v večji meri odločati za nakup izdelkov, ki so izdelani skladno z načeli pravične trgovine, pa naj bodo izdelani v Sloveniji ali drugod. Danes vodi edino pravično trgovino 3MUHE v Sloveniji. Redno je v stiku z dobavitelji in kupci pravično trgovinskih izdelkov.

Vsebina predavanja: Skoraj vsak izmed nas vsak dan uživa surovine, ki prihajajo od daleč – spijemo skodelico kave, si privoščimo košček čokolade, pojemo banano, sladkamo svoj čaj ali oblečemo majčko iz bombaža. Večina proizvajalcev teh izdelkov predstavljajo mali kmetje in njihove družine v gospodarsko nepriviligiranih državah. Odvisni so od pridelovanja naštetih surovin, njihove razmere pa so pogosto težavne, ker zaradi nepravičnega delovanja svetovnih trgov za svoje delo prejmejo nezadostno plačilo, ki jim ne omogoča preživetja. O tem, kako omogočiti ljudem, da za svoj kakovostni pridelek prejmejo pošteno plačilo, boste izvedeli na predavanju. Pogovor o pravični trgovini bo v osprednje postavil odnos med proizvajalcem, izdelkom in končnim uporabnikom. Vedno bolj se namreč zavedamo dejstva, da smo ravno mi tisti, ki nekomu omogočamo, da živi od svojega dela, mi pa uporabljamo njegove izdelke. Potrošniki imamo moč, da izberemo tisto, kar je najbolj dobro za nas in naše okolje. V tem dejstvu se skriva naša pravica in odgovornost, da lahko svet spreminjamo na bolje samo z odločitvijo, za kaj bomo porabili naš denar.

————————————————————————————————————————

Erika Brajnik
www.saeka.si
Predavanje: Naturopatija in hrana

Erika Brajnik prihaja iz Gorice. Njena prvotna univerzitetna izobrazba je bila humanistične narave, vendar jo je že takrat najbolj zanimala Renesansa. Ta poudarja pomembnost človeka kot bitja, ki razmišlja, odgovarja zase in ima velik potencial v sebi, v stilu: »Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal.« Kot samouk se je začela zanimati za tradicionalno kitajsko medicino (TKM), fitoterapijo (zdravljenje z zelišči), refleksno masažo stopal, floriterapijo (Bachove cvetne esence), aromaterapijo, Tui-na masažo … Ker je želela svoje znanje uradno ovrednotiti, je najprej opravila nekaj tečajev in izpitov v Ljubljani in se potem odločila nadaljevati svojo študijsko pot na fakulteti v Italiji (Turin), smer Naturopatija. Svojo študijsko pot neprekinjeno izpopolnjuje z dodatnimi izobraževanji, po večini v Italiji (Turin, Milan, Rim, Padova, Bologna). Erika je tudi članica evropskega naturopatskega združenja Reformed aisbl.

Vsebina predavanja: Kaj je naturopatija in kako krepi človeka? Kako odpravlja težave s hrano glede na konstitucijo človeka. Kako naturopatsko pristopiti k prehrani otrok? Zakaj je pomemben celosten pogled na človeka, tako fizično kot tudi emocionalno? Ali hrana vpliva na naš emocionalni in intelektualni del življenja in kako? O obvladovanju našega telesa in našega razmišljanja in o tem, kako si hrano pomagati do boljšega spanca. Seveda tudi o tem, kako lahko s hrano nehote  hranimo raka in druge bolezni – med drugim demenco in avtizem.

————————————————————————————————————————

Alja Dimic
http://holistic.si/testiranja/osebno-svetovanje/
Predavanje: Prehrana in hormoni

Hormonske težave so tiste, zaradi katerih je Alja Dimic strokovnjakinja na svojem področju, vsaj kar se tiče povezave prehrane in hormonskega ravnovesja. Izostanek menstruacije za več kot 5 let, prezgodnja menopavza pri 25. letih, predrakave spremembe na jajčnikih in seveda težave z zanositvijo, so le delček njenih težav, ki so bile povod študija prehrane in hormonov ter obiskovanja seminarjev, delavnic in klinik, ki se ukvarjajo s tovrstno tematiko. In zdaj, ko je mamica 2-letnemu sinčku, ko si je na naraven način uredila celotno hormonsko sliko, iz lastnih izkušenj in podprto s številnimi referencami, svetuje tudi vsem, ki takšno pomoč potrebujejo. Svoje znanje redno nadgrajuje in dopolnjuje ter sodeluje s svetovno znanimi zdravniki in specialisti.

Vsebina predavanja: Hormoni so tisti kemični sli, ki uravnavajo vse telesne procese, vplivajo na počutje in izgled. Od njih je odvisno naše delovanje, dojemanje in čustvovanje. Brez njih se pospešeno staramo, smo zgubani in brez energije. Če jih imamo preveč, to vodi v različne težave in obolenja. V sodobnem času je zaradi načina prehrane in življenja vse več hormonsko pogojenih težav. Neplodnost, težave s hujšanjem, obolenja ščitnice, izgorelost, vnetja in alergije, izpadanje las, avtoimuna obolenja, prebavne težave in številne druge bolezni, so le nekatere izmed najbolj znanih težav, ki jih povezujemo s hormoni. Kako se jim lahko izognete, kako si lahko pomagate, katera hrana je primerna za hormonsko ravnovesje in česa ne smete početi, če si želite dolgo časa ostati zdravi, spočiti in polni energije? Pogovorno predavanje o hormonih, hrani in še čem, z Aljo Dimic.

————————————————————————————————————————

Zoran Vodopija  Predavanje: Nad prehranske motnje s hipnozo
Hipnoterapevt. Dosega vidne uspehe na področju anoreksije in drugih prehranskih motenj.

Vsebina predavanja:

————————————————————————————————————————

Izr. prof. dr. Tatjana Unuk, univ. dipl. inž. agr.
https://www.um.si/univerza/imenik-zaposlenih/Strani/imenik.aspx?idzap=50080

in Doc. dr. Vesna Bukovac, dipl. inž. kem. teh.
https://www.um.si/univerza/imenik-zaposlenih/Strani/imenik.aspx?idzap=50051
Predavanje: Kakšno zgodbo pripoveduje rdeč paradižnik?

Izr. prof. dr. Tatjana Unuk, univ. dipl. inž. agr. je zaposlena na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Katedra za sadjarstvo in predelavo sadja. Njeno habilitacijsko področje je hortikultura. Prioriteto v raziskovalnem delu izr. prof. dr. Tatjane Unuk predstavlja kakovost – kakovost sadja in produktov iz sadja, povezana z različnimi tehnološkimi ukrepi (tudi sistemi) v pridelavi, z roki spravila pridelka in ravnanjem s pridelkom po obiranju. Veliko časa namenja iskanju primernih nedestruktivnih metod, ki omogočajo izdelavo modelov za napovedovanje razvoja posameznega parametra kakovosti pridelka.

Doc. dr. Vesna Bukovac, dipl. inž. kem. teh. je zaposlena na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, Katedra za kemijo, agrokemijo in pedologijo. Njeno izvolitveno področje je agrokemija. Doc. dr. Vesna Bukovac je spodbujevalka nove paradigme v znanosti, ki temelji na trajnostnem razvoju, interdisciplinarnosti, razvoju uporabnih znanj, družbeni heterogenosti in odgovornosti. Je raziskovalka okolja, prehranskih vzorcev, hrane, postenja, antioksidantov in opolnomočenja ter zagovornica vegetarijanstva.

Vsebina predavanja:

Predavanje bo baziralo na izpostavljanju pomena izgleda paradižnika – predvsem barve in njegove povezave z notranjo kakovostjo plodov. Predstavljeno bo, v katerih lastnostih, ki se nanašajo na kakovost, prehransko vrednost, okus itd. prihaja do razlik glede na stopnjo razvoja plodov v času obiranja in glede na trenutek, ko je pridelek ponujen potrošniku. V predavanju bo opozorjeno na skope zahteve glede kakovosti paradižnika, ki jih predpisuje EU zakonodaja, kar nekateri pridelovalci s pridom izkoriščajo in s tem potrošnika  postavljajo v drugi plan. Prav tako bo predstavljen primer dobre prakse, kjer pridelovalci ravnajo drugače. Na osnovi rezultatov študije primera bo nazorno pojasnjeno, kaj potrošnik zamuja, če mu ni dana možnost, da kupi paradižnik, ki je bil obran v svoji polni zrelosti in na trgovsko polico postavljen v najkrajšem možnem času.

————————————————————————————————————————

Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane
http://hisa-zdravja.si
Predavanje: Veliko bolezni, hormonska zmeda in skupna rešitev

Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane in certificirana bioresonančna terapevtka je zagovornica dejstva, da je le iskreni odnos do sebe in skrb za telesno ter duševno ravnovesje ustrezna pot za doseganje dobrega počutja, zdravja, vitalnosti in vsakodnevne energije. Do tega spoznanja so jo pripeljala leta izkušenj in izobraževanj na področju prehrane, fiziologije človeka, ortomolekularne medicine in alternativnih metod zdravljenja. Zaprisega celostnemu pogledu na zdravje in v svojem delu združuje izhodišča tradicionalne kitajske medicine s klasično medicino.

Vsebina predavanja:

Ali veste, kakšno je ozadje kroničnih in presnovnih bolezni? Kje so pasti sodobne prehrane? Na predavanju bodo podane rešitve. Govora bo tudi o terapevtskem pristopu z ortomolekularno medicino in zakaj so dopolnila pomembna. Sendi pravi: “Veselijo me novi izzivi in občutek, ko lahko s svojim znanjem in izkušnjami nekomu pomagam pri doseganju vitalnosti, pozitivne energije in dobrega počutja.”

————————————————————————————————————————

Aljoša Kuzmanovski, dipl. kin.
http://hisa-zdravja.si
Predavanje: Zakaj za izgubo odvečne teže in izboljšanje zdravja ni dovolj zgolj telesna aktivnost?

Aljoša Kuzmanovski je diplomant kineziologije na Fakulteti za šport in trenutno študent zaključnega letnika magistrske smeri Prehrana na Biotehniški fakulteti. Trudi se ljudem približati zdravo prehrano in izboljšati kvaliteto življenja s podajanjem znanja na različnih predavanjih. Je idejni vodja bloga SpoznajPrehrano in strokovnjak na področju prehrane v Hiši zdravja – Bimedia. V predavanju se bo dotaknil fiziologije človeka ter pojasnil, kako se telo odziva ob hujšanju in ko v prehrani omejimo vnos ogljikovih hidratov.

Vsebina predavanja:

Zakaj za izgubo odvečne teže in izboljšanje zdravja ni dovolj zgolj telesna aktivnost? Ali nam morda lahko omejitev ogljikovih hidratov v prehrani pripomore k doseganju ciljev? Po mnenju mnogih si lahko privoščiš več nezdrave hrane, če si le telesno malo bolj aktiven. Pa vendarle večini, ki se loti izgube teže s športom, ne uspe doseči želenih ciljev. Zakaj ni tako enostavno? Bi morali telesno aktivnost še bolj povečati? Potrebno je urediti prehrano, je odgovor, katerega se mnogi premalo zavedajo. Zadnja leta je vse bolj proučevano prehranjevanje z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki se izkazuje kot zelo uspešno orodje za izgubo odvečnih kilogramov ter splošno izboljšanje zdravja. Aljoša bo razložil, zakaj zgolj s telesno aktivnostjo ne dosegamo rezultatov na dolgi rok ter kako lahko prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov pripomore.
————————————————————————————————————————

Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. živ. teh., klinični dietetik 
http://prehranskaklinika.si
Predavanje: Prehrana otrok in mladostnikov v povezavi s prekomerno telesno težo pri otroku

Andreja Širca Čampa je po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije. Začetna znanja s področja prehrane je pridobila na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Specifična znanja dietoterapije pa je poleg rednega dela na kliniki pridobivala z rednim izobraževanjem tudi v tujini. Je klinična dietetičarka oziroma nutricionistka na Pediatrični kliniki v Ljubljani ter aktivna članica društva Zbornice Nutricionistov in Dietetikov Slovenije. Pri Ministrstvu za zdravje sodeluje kar pri treh delovnih skupinah, povezanih s področjem prehranjevanja, in sicer v delovni skupini za področje prehrane ljudi s posebnimi prehranskimi potrebami, za področje joda ter področje priprave prehranskih smernic za dojenčke do enega leta starosti. Prav tako pa že leta svetuje s področja zdrave prehrane in preventive pred debelostjo ter opozarja na pomen zdravega prehranjevanja. Še vedno se redno udeležuje mednarodnih kongresov za dietetike iz različnih področji medicine (gastroenterologija, endokrinologija, alergologija), tudi s svojo aktivno udeležbo. Ima bogate izkušnje na področju dietne prehrane pri sladkorni bolezni, celiakiji, alergijah, debelosti, kroničnih ledvičnih obolenjih, črevesnih obolenjih, kot tudi na specifičnih področjih prehrane onkološkega bolnika, pri prirojenih motnjah metabolizma in motnjah hranjenja. Je avtorica in soavtorica številnih strokovnih del. S svojim strokovnim znanjem aktivno sodeluje v različnih delavnih skupinah pri Ministrstvu za zdravje, predvsem na področju prehrane ljudi s posebnimi prehranskimi potrebami, na področju vloge joda v prehrani in pri pripravi prehranskih smernic za otroke v šolah in vrtcih ter smernic za zdrave dojenčke.

Vsebina predavanja:
V otroški populaciji se povečuje uživanje predelanih energijsko gostih živil z visoko vsebnostjo sladkorja (sladke pijače z visoko vsebnostjo kislin). Na drugi strani se znižuje uživanje kompleksnih, neprečiščenih ogljikovih hidratov, sveže zelenjave in sadja.Raziskave v zadnjih let nedvoumno dokazujejo, da dejavniki nezdravega življenjskega sloga v zgodnjem otroštvu spadajo med ključne vzroke za nastanek najpomembnejših kroničnih nenalezljivih bolezni, ki se manifestirajo v odrasli dobi kot bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, debelost, nekaterih vrst raka, osteoporoza ter druge bolezni mišično-kostnega sistema. Mnogo premalo je govora tudi o vplivu prehrane na zdravje zob in obzobnega tkiva. Morda zato ker se  večina teh bolezni pojavi že v zgodnjem otroštvu hkrati pa se premalo zavedamo, da  posledice segajo v odraslo dobo in se stopnjujejo v starosti (izpadanje zob ni normalen proces staranja), hkrati pa predstavljajo vse večje breme tudi zavarovalnic. V delavnici bomo spregovorili o vsem tem in še več.

 

————————————————————————————————————————

Mojca Slodej Kušlan, mag. Farm.
www.adriapharm.com
Predavanje: Osnove homeopatije

Mojca Slodej Kušlan je magistra farmacevtskih znanosti, ki je svoje znanje o alopatskih zdravilih pridodobila v medicinskih in marketinških oddelkih velikih farmacevtskih podjetij, nadgradila pa ga je z izobraževanji na področju homeopatije. S homeopatskimi zdravili se je prvič srečala med študijem v tujini. Izziv omogočiti tovrstno komplementarno ponudbo tudi Sloveniji, jo je vodil k (so)ustanovitvi podjetja AdriaPharm danes znanega po zagotavljanju ponudbe homeopatskih zdravil in Originalnih Bachovih cvetnih esenc lekarnam.

Vsebina predavanja: Udeležencem predavanja bodo predstavljena osnovna načela homeopatskega zdravljenja in izdelave homeopatskih zdravil, razložen bo pomen potenc in simptomov, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri homeopatskega zdravila, pojasnjen pa bo tudi način jemanja, odmerjanje in shranjevanje homeopatskih zdravil. V predavanju bodo opisana tudi najpogosteje uporabljana homeopatska zdravila, ki sodijo v domačo homeopatsko lekarno.

————————————————————————————————————————

dr. Borut Gosar www.holistic.si
Predavanje: Imunski sistem in ameriški slamnik z medom

Dr. Borut Gosar je edini, ki je v Sloveniji naredil doktorsko disertacijo iz zdravilne rastline ameriškega slamnika. Prav tako je razvil produkt ameriškega slamnika z medom. Po mnenju dr. Boruta Gosarja je bistven močan imunski sistem, saj nas ščiti pred različnimi patogenimi organizmi, uničuje rakave celice, proste radikale itd. Imunski sistem v našem telesu predstavljajo celice in organeli, ki varujejo naš organizem pred patogenimi mikroorganizmi. Ključna sposobnost imunskega sistema je v tem, da prepozna in loči med seboj telesu lastne molekule in telesu tuje molekule. V normalnih okoliščinah imunski odziv sprožijo le tuje molekule. Tukaj nastopi ameriški slamnik.

Vsebina predavanja: Včasih je zaradi različnih dejavnikov (nezdrav življenjski slog, starost) naš imunski sistem oslabljen in potrebuje pomoč. Na trgu obstaja mnogo različnih pripravkov, ki se uporabljajo za krepitev imunskega sistema, a le pripravki iz zdravilne rastline ameriškega slamnika imajo uradno priznane učinke za krepitev odpornosti organizma. To pomeni, da se pripravki iz ameriškega slamnika v lekarnah lahko prodajajo tudi kot zdravila, ki deklarirajo, da dvigujejo odpornost. Namen predavanja je, da se slušateljem predstavi zdravilno rastlino ameriškega slamnika, kako poteka proizvodnja izvlečkov iz ameriškega slamnika in kakšne so prednosti in tudi slabosti proizvoda, tj. ameriški slamnik z medom, v primerjavi s klasičnimi pripravki iz ameriškega slamnika kot so tinkture, tablete in kapsule.

————————————————————————————————————————

 

Josip Zekić, dr. med.
www.holistic.si
Predavanje: Vzroki za (ne)plodnost (predavanje bo v hrvaščini)

Doktor medicine Josip Zekić z 10-letnimi izkušnjami v načrtovanju suplementacije in preko 3500 zadovoljnih pacientov vam bo s svojo strokovnostjo, znanjem in izkušnjami pomagal, da izberete za sebe najboljše metode in sredstva za napredovanje zdravja tako, da boste močnejši, zadovoljnejši in da boste izkoristili prosti čas in energijo za uživanje v življenju. Naredite za svoj organizem in zase nekaj dobrega, zaupajte svoje zdravje  v roke strokovnjaku, katerega znanje jamči niz diplom, licenc in edukacij na tem področju. Dr. Andrija Stampar, oče svetovne znanstvene organizacije, je dejal, da zdravje ni samo odsotnost bolezni, temveč stanje popolnega fizičnega, psihičnega in socialnega blagostanja, zatorej naj bo tudi vaše zdravje točno to.

Vsebina predavanja: Plodnost moških in žensk je odvisna od mnogih dejavnikov. Starostna doba moških, starih nad 45 let, in žensk, starih nad 40 let, zmanšuje plodnost. Oba partnerja, ki sta starejša od 41 let, šestkrat težje dosežeta nosečnost od mladih. Plodnost obeh partnerjev se zmanjša za 40 do 50 odstotkov zaradi debelosti, kajenja tobaka, drog, prekomernega pitja alkohola, kave, čaja, spolno prenosljivih bolezni. Plodnost se zmanjša tudi zaradi številnih drugih epigenetskih dejavnikov: toksinov, kemičnih sredstev, onesnaževalcev okolja, prehrane in sevanja. Vzroki neplodnosti pri ženskah so tudi stanja in bolezni reprodukcijskih organov. Danes je neplodnost bolj pogosta zaradi številnih razlogov, v povprečju se od 15 do 17 odstotkov parov sooča s tovrstnimi težavami. Glavni razlog je preložitev za zanositev po tridesetem letu, ko se že po naravi zmanjša plodnost. Ta odločitev je nastala na podlagi drugačnega pogleda na svet, okoljskih in socialno-ekonomskih razmer in lahkomiselnosti. Mnoge ženske namreč mislijo, da bodo lahko zanosile, ko si bodo to želele ali dosegle optimalne pogoje. Če imate tudi vi takšne težave, se posvetujte, kako bi spremenili življenjske navade in zagotovili potomce.

————————————————————————————————————————

dr. Marko Peršič
http://holistic.si/bioterapija-opis/
Predavanje: Pomen energetskega polja in njegov vpliv na organizem

Dr. Marko Peršič je strokovnjak za energetsko pripravo športnikov ter diagnostiko energetskega polja. Doktor znanosti iz področja poslovnih ved je licencirani terapevt Bioterapije po metodi Zdenka Domančića in ima vsa potrebna znanja ter izkušnje za samostojno uspešno izvajanje bioterapije. Ukvarja se z znanstvenim diagnostičnim pristopom k bio polju posameznikov, kjer odkriva neravnotežja v energetskem polju ter njegov vpliv na človeško telo. Že vrsto let deluje na področju diagnostike energetskega polja ter bioterapije, kjer uspešno pomaga številnim pacientom pri njihovih težavah/boleznih ter rehabilitaciji po poškodbah.

Vsebina predavanja: Energetsko polje imamo vsa živa bitja. Zavedati se moramo, da ga imamo ter da zanj tudi pravočasno poskrbimo. Težave z zdravjem nastopijo, ko imamo v energetskem polju neravnovesje. Kakšne so glavne značilnosti energetskega polja? Koliko energije je potrebno v našem bio polju, da se naše celice obnavljajo? Zakaj je potrebno imeti dobro uravnoteženo energetsko polje? Kako si lahko pomagamo z bioterapijo? Predavanje o bio polju, bioterapiji in še čem, z dr. Markom Peršičem.

————————————————————————————————————————

Okrogla miza: LIDL Slovenija in Društvo za zdravje srca in ožilja: S trajnostno ponudbo do boljšega sveta

Franc Zalar, podpredsednik, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Tajda Božič, dr.med, sodelavka Društva za zdravje srca in ožilja Slovenija

Andrej Vouk, direktor nabave, Lidl Slovenija

Tina Cipot, vodja službe za korporativno komuniciranje, Lidl Slovenija

————————————————————————————————————————

Marijanca Bahar, naturopatinja in Tomaž Rosič
www.be-hempy.si
Predavanje: Pozitivni učinki konopljine smole

Vsebina predavanja: Konoplja je v naših življenjih že več kot 10.000 let. Kitajski cesarji so jo imenovali eliksir nesmrtnosti in jo uspešno uporabljali predvsem za zdravljenje in krepitev organizma. Danes ponovno odkrivamo modrosti vseh večjih civilizacij in naših prednikov in tako konoplja doživlja pravo renesanso, saj raziskave in praksa kažejo na zelo velik spekter njenih terapevtskih potencialov.

Pozitivnih učinkov konopljine smole je veliko – od boljšega odziva imunskega sistema do tega, da zavira razvoj rakavih celic in tumorjev, blaži anksioznost in depresijo, uravnava srčni tlak, zmanjšuje bolečine in še veliko več.